Kollot i Sandviken läggs ned

Sommarkollot i Sandviken kan komma att läggas ned. Det är besparingar inom kommunens socialförvaltning som gjort att avtalet med Gotlands idrottsförbund sagts upp. Kolloverksamheten i Sandviken har drivits av idrottsrörelsen sedan 1986, då kommunen själv inte ansåg sig ha råd att driva kollot i egen regi.

Genom åren har tusentals barn fått chansen att åka på sommarläger i Sandviken. Det handlar då ofta om barn som annars inte skulle ha chans att åka på någon aktivitet, till exempel dem som har en ensamstående förälder. Uttagningen till kollot sker i samarbete med socialtjänsten och det är idag 25 barn per läger och sammanlagt fem veckor det handlar om.

Kommunens kostnader för kommunens socialförvaltning är drygt 250 000 kronor för mat och uppehälle till de idrottsföreningar som håller i lägren. Tillsammans med hyra blir kostnaden för kolloverksamheten omkring 300 000 kronor.

Men de pengarna vet socialförvaltningen inte längre om de har råd att lägga ut och därför har avtalet med Gotlands idrottsförbund sagts upp så att det inte automatisk ska förlängas. Det blir nu social- och omsorgsnämnden som slutgiltigt ska bedöma vilka besparingar som ska göras.

Patrik Oscarsson på Idrottsförbundet hoppas att de funderar noga innan de lägger ned kollot.
– Det blir ju ett antal ungdomar som blir utan sina sommarjobb, säger Patrik Oscarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".