Fler studenter vill helst till Gotland

Intresset för att studera vid landets högskolor tycks rekordstort. Däremot har antalet ansökningar som skett via internet till Högskolan på Gotland minskat. Samtidigt är det fler som valt Gotland i första hand. 

När anmälningstiden gick ut vid midnatt hade exakt 183 016 anmälningar kommit in via internet. Till Högskolan på Gotland hade det kommit 3 859 internetansökningar mot 4 398 vårterminen 2009, en minskning med drygt 500 alltså.

Däremot hade antalet som har Gotland som förstahandsalternativ ökat. För vårterminen 2010 hade 1 630 personer Högskolan på Gotland som förstahandsalternativ, mot 1 431 vårterminen 2009.

De allra flesta blivande studenter söker just via webben, men ett litet fåtal - uppskattningsvis ett tusental - har sökt via pappersblankett. Även gruppanmälningar från olika lärosäten tillkommer.

Söktrycket förklaras med stora ungdomskullar i kombination med konjunkturen. Till tröst för dem som missade att söka senast den 15 oktober tar högskolorna emot senare anmälningar till utbildningar som inte fylls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".