Almi i Visby. Arkivbild: SR Gotland
ALMI

Ökning av kvinnliga företagare

Under 2008 startades 45 procent av de nya företagen på Gotland av kvinnor och den höga siffran ser ut att hålla i sig även under 2009. Andelen nya företag som startas av kvinnor har aldrig varit så hög tidigare på Gotland - eller någon annanstans i landet.

Enligt företagsrådgivaren Monica Johansson på Almi Företagspartner på Gotland är det de olika satsningar som gjorts för att inspirera och stötta kvinnor att bli företagare, som nu syns i statistiken.

Dessutom tror hon att kommunens nya kundvalssystem inom vården bidragit till att fler kvinnor startat egna vård- och omsorgsföretag.

Regeringen har under de senaste två åren satsat just på att öka andelen kvinnliga företagare och på Gotland informerar bland annat 17 kvinnor om sina företag i bland annat skolor.

Kakelsättaren Sofia Lilja i Källunge var en av dem som förra året startade eget företag. Att våga ta hjälp av andra, är hennes viktigaste råd till andra som vill starta eget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".