Platsen där kvigorna dog. Enligt länsstyrelsen rör sig vattnet i väst-sydvästlig riktning. Flygfoto: Gunnar Britse

Provsvar på Vallvatten dröjer

Djurägaren i Vall vill vänta med att lämna ut provsvaren på vattnet som misstänks ha dödat hans kvigor.

Anledningen är att han anser att det är miljö- och hälsoskyddsförvaltningen som borde ta ansvaret eftersom det är troligt att det handlar om föroreningar av kreosot från Södervägs brädgård.

Ansvaret för att sanera det förorenade området vid Södervägs Brädgård i Vall har återigen blivit aktuellt. Det var i och med att en djurägare nu i höstas upptäckte att ett tiotal av hans kvigor dött av någon slags förgiftning.

Veterinären konstaterade att djuren hade dött efter att deras lever och njurar slagits ut. Prover på vatten och bete skickades då iväg till analys.

 Eftersom gården ligger omkring en kilometer från Södervägs brädgård och det område som i åratal förorenats av impregneringsmedlet kreosot så finns misstankar om att kvigorna förgiftats just av kreosot.

Men djurägaren vill alltså vänta med att gå ut med resultatet från provsvaren, eftersom han tycker att det är kommunen som borde ta första steget.

 Men miljö- och hälsoskyddförvaltningen hänvisar till att de hamnat i en rättslig process där DE väntar på att staten ska skjuta till pengar för att ordna sanering av området omkring Södervägs brädgård.

Under tiden håller kommunen på att försöka ordna kommunalt dricksvatten till de drabbade i Vall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".