Svensk trupp övar på Tofta

I dag inleder de svenska Afghanistantrupperna sina övningar på Tofta skjutfält.

 Det är omkring 140 personer som ska utbildas på Gotland för att förbereda sig på samordning och strid.

Afghanistanförbandet i dag består av ungefär 500 personer och det är skyttekompaniet som består av ungefär 140 personer som ska öva på Tofta nu under några dagar i oktober.

Det de ska öva på är anfall och försvarsstrid och i praktiken kommer det att innebära en hel del skjutande med bland annat kulsprutor Ak5:or och även fordonsövningar.                                    I slutet på november lämnar förbandet Sverige för att åka ner till Afganistan.

Tidigare har man övat på Utö men nu har förbandet utökats och får inte längre plats.

Dessutom har Utö andra begränsningar än Tofta för hur mycket det får smälla i miljön och de här övningarna kommer helt enkelt att låta för mycket för Utö.

Men enligt Mattias Ardin, som är chef för internationella utbildningsenheten på livgardet, rör det sig inte om några onormala ljudnivåer och övningarna kommer att utföras med skarp ammunition inte att utgöra någon fara för allmänheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".