Hovrätten

Förlorade igen i dammsugartvist

Dödsboet efter den gotländske uppfinnaren Lars-Erik Jacobsson förlorade även i Svea hovrätt dammsugartvisten mot vitvarujätten Electrolux.

Dödsboet ska stå för rättegångskostnaderna som beräknas till nära 800 000 kronor.

Hovrätten skriver i domen att det som framkommit under rättegången inte ger någon annan bedömning än den som tingsrätten tidigare gjort. Och därför fastställs tingsrättens dom.

Tvisten gällde ett dammsugarrör som Lars-Erik Jacobsson hävdat att han visat för Electrolux. Bolaget har å sin sida hävdat att rörets patenterades redan på 1910-talet, och att den protyp som Lars-Erik Jacobsson visade Electrolux 1997 skiljer sej konstruktionsmässigt mot den dammsugare som Electrolux lanserade i slutet på 90-talet.

Lars-Erik Jacobsson, och senare hans dödsbo, hade stämt Elextrolux på 380 miljoner kronor för att företaget stulit hans idé med ett böjt och vridbart dammsugarrör som underlättar när man dammsuger under till exempel låga möbler.

Lars-Erik Jacobsson avled för ett år sedan och tvisten har sedan drivits vidare av hans dödsbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".