Sprida nakenbilder inget brott

Att en 17-åring pojke på Gotland spred nakenbilder på sin förra flickvän till kompisar är inte brottsligt. Det konstaterar hovrätten i en friande dom, med stöd av ett avgörande i Högsta domstolen.

Det finns i svensk rätt inget generellt förbud mot att utan samtycke visa film eller sprida bilder på en enskild person, hur integritetskränkande förfarandet än är, skriver hovrätten.

För brottet ofredande krävs ett "hänsynslöst beteende", vilket i sin tur utmärks av en "kännbar fridskränkning" som förutsätter att den angripne uppfattat angreppet när det skedde, resonerar hovrätten.

I det här fallet rör det sig om bilder som togs med flickvännens vetskap och som först senare användes på ett kränkande sätt.

Pojken, som nu är 17 år, dömdes i tingsrätten till dagsböter för ofredande och olaga hot. Det senare bestod i att han lagt upp en text på en bildsida på internet som före detta flickvännen och hennes mamma uppfattat som hotfull.

Hovrätten anser inte att 17-åringen haft uppsåt att hota och att "han insett konsekvenserna i efterhand gör inte handlingen straffbar".

Han frikändes därför från brottsmisstankarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".