Förslag på att turister ska betala en tia i avgift för varje gästnatt. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Turister kan få betala extra

Kommunen diskuterar återigen frågan om Gotland ska införa en turistavgift på Gotland. På måndag ska kommunstyrelsen diskutera hur man kan gå vidare med frågan.

Tanken att öns turister ska bidra med en särskild avgift är inte ny och utomlands finns fler exempel där man infört det - ofta på övernattningar. Så är det till exempel i Amsterdam och New York. På måndag ska kommunstyrelsen diskutera hur man kan gå vidare med en sådan här turistavgift och vänsterpartisten Brittis Benzler som är ledamot i kommunstyrelsen tycker att det vore en bra idé att lägga på tio kronor på övernattningar. Tanken är att en avgift som tas ut på hotellnätter ska gå tillbaka till turismen.

Men rent juridiskt är det inte helt enkelt, för om det är frågan om en skatt kan inte kommuner själva besluta om det - det kan bara riksdagen göra. Ännu har ingen kommun i sverige infört turistavgift, men frågan har diskuterats i bland annat Malung i Dalarna och inom organisationen Sveriges kommuner och landsting.

Men Niklas Harlevi på Gotlands Konferens- och Turistservice gillar inte tanken på turistavgifter på Gotland.
- Jag tycker det är idiotiskt att påföra våra gäster en extra avgift när vi vill ha hit fler turister.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".