Anita Broström, en av de företagare som måste skaffa en ny kassaapparat. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland

Nya kassapparater ska avslöja fusk

Många företagare på Gotland måste skaffa nya kassa-apparater. Vid årsskiftet börjar den nya kassalagen att gälla, med krav på certifierade kassaregister, för den företagare som har en viss årsomsättning och säljer mot kontant betalning.

Företagaren Anita Broström har en kassapparat som inte uppfyller kraven på att Skatteverket skall kunna kontrollera verksamheten. Hon är nu en av dem som måste köpa ny apparat för runt 15 000 kronor för att hennes affärer skall kunna synas.

Det kan kosta 10 000 kronor i straffavgift om företagare saknar laglig kassaapparat när Skatteverket dyker upp på inspektion.

Personal från Skatteverket kan när som helst dyka upp och agera kund för att kontrollera att kvitton erbjuds, räkna kunder utanför dörren och tömma "svarta lådan" på försäljningsuppgifter.

Från årsskiftet måste den som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning ha ett så kallat "certifierat kassaregister" som alltså skall göra det svårare att undanhålla intäkter. Det gäller dem som har en årsomsättning på minst 170 000 kronor (169 600).

En liten box - en svart låda - som hör till kassaapparaten måste finnas. En låda som Skatteverket när som helst skall kunna vittja på information. Kunden blir en viktig figur i jakten på skattefifflarna, för kunden måste alltid erbjudas kvitto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".