Alkoholservering. FOTO: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX
Skatteverket

Lucka i lagen om nya kassor

Oseriösa krögare kan, trots den nya kassalagen, fortsätta att fuska med skatten och tjäna stora summor svart. Det befarar Skatteverkets Conny Svensson som hittat en lucka i lagen.

Svensson talar om en "lucka i lagen" och är mycket frågande till varför krögare med "tillfälliga serveringstillstånd" skall slippa ha certifierade kassa-system.

I lagen jämställs tillfällig alkoholutskänkning med torghandel, som inte behöver ha certifierade kassa-apparater.

Han säger att det i dagsläget finns restauranger som kanske har dagskassor på upp till en miljon som inte behöver ha den nya sortens kassa-apparater.

"Lagstiftaren har helt enkelt missat detta", säger han och tror att det aldrig kan ha varit syftet att den sortens verksamhet skulle undantas från lagen.

På Gotland har det under 2009 beviljats 36 tillfälliga serveringstillstånd.

Om Conny Svenssons farhågor blir besannade kommer oseriösa alkoholutskänkare att kunna stoppa undan stora summor om de inte riskerar att kunna få sin kommers synad i någon svart låda.

Den nya lagen om certifierade kassa-register gäller ungefär 200 000 företag i Sverige. De måste antingen köpa ny kassa-apparat till årsskiftet, eller komplettera den de har med en "svart låda". Den skall Skatteverket kunna tömma på information för att syna försäljningen.

Men alla företagare berörs inte av lagen. Den som alltid levererar mot faktura behöver till exempel inte skaffa kassa-apparat, den som har en "obetydlig" omsättning klarar sig också - liksom torg- och marknadshandel.

Och de "tillfälliga serveringstillstånden" slinker i lagen in under just marknadshandeln - och det är det som får Conny Svensson att tala om en lucka i lagen. Det kan inte vara meningen att det skall gå att intensivsälja öl, vin och sprit under några hektiska veckor och slippa registrera försäljningssummorna, resonerar han.

Riksdagens skatteutskott har uppmärksammats på att det dykt upp ett kryphål i lagen. Den moderate ledamoten Ulf Berg anser att den luckan måste tätas till "snabbt som ögat".

Han har själv varit i kontakt med finansministerns närmaste man och diskuterat att något måste göras för att inte stora summor från alkoholförsäljning skall kunna undanhållas från beskattning.

Till dess lagen kan skrivas om hoppas han att kommunerna ändå i sina utskänkningstillstånd skall begära att alkoholen säljs med registrering i den sortens certifierade kassa-apparater som den nya kassa-lagen kräver.

Reporter: katarina.hedstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".