Romateatern

Rock´n roll i Romaruinen

En anda av sex, droger och rock´n roll - i ruinen i Roma i sommar. Det är vad regissören Thomas Segerström hoppas på.

Romateatern vill spela Macbeth i klosterruinen i sommar - och det i en ovanlig tappning - som rockmusikal. Teatern har lämnat in en ansökan om bidrag för att sätta upp föreställningen.

Regissören bakom idén, Thomas Segerström, säger att han tycker att det Shakespearedramat handlar mycket om krafter att bli någon, och om destruktion. Han vill därför ha en anda av "sex & drugs and rock´n roll" i ruinen.

På tisdag beslutar kultur- och fritidsnämnden om sina kulturanslag och då väntas Romateatern få 106 000 kronor i stöd till Macbeth-uppsättningen.

Den ansökan som Romateatern skickat till Statens kulturråd tar upp kostnader på nära 5,8 miljoner.

Romateatern vill, för 2010 års pjäs i Roma klosterruin, ha stöd av både staten och från Gotlands kommun. När kultur- och fritidsnämnden på tisdag beslutar om sina kulturanslag står det i handlingarna till politikerna att Romateatern söker två miljoner för att genomföra Shakespeares Macbeth i rockmusikalisk tappning.

Men kultur- och fritidsnämnden sparar cirka tio procent på vuxenkulturen och fem procent på barnkulturen. Sannolikt får inte Romateatern mer än 106 000 av kommunen, som därmed krymper anslaget med 44 000 kronor jämfört med årets föreställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".