Svenskbybor inviger webb-kontakt

När föreningen Svenskbyborna har höstfest i kväll kommer en ny förbindelse mellan Gotland och Gammalsvenskby i Ukraina att invigas. Tack vare bredband i svenskbyn är en dataförbindelse med skype och webb-kameror nu möjlig.

Bredbandet och datasatsningen har gått att genomföra, bland annat för att elever på Högbyskolan i Hemse haft en "solidaritetsdag" där intjänade dagsverkespengar gick till byn.

Under höstfesten i Svenskbygården i Roma invigs dator-kontakten - med borgmästaren Alexander Jermolenko på plats framför webbkamerorna i skolan i Gammalsvenskby och lärare från Högbyskolan på plats i Roma, liksom gammalsvenskbyättlingen, kommunalrådet Lars Thomsson.

Bredbandet i Gammalsvenskby har förbundits med radiolänk till företaget Chumaks datasystem. Gotlänningen Lolo Sturén, vars son är vd för Chumak, har engagerat sig för människorna och utvecklingen i Gammalsvenskby. Han säger att det är "unikt i Ukraina att en bondby på vischan har fullt fungerande bredband". De har fått en motorväg ut i världen, tycker Lolo Sturén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".