Kultur och fritid

Korpen drabbas hårt av besparingar

Motions- och friskvårdsorganisationen Korpen drabbas hårt av kommunens besparingar. Så gott som hela anslaget väntas dras in. Organisationen får sannolikt bara behålla 25 000 kronor av sitt kommunala anslag.

Distriktschefen Anna Sandell Skoggren, på Korpen är besviken. Hon frågar sig vem som skall ta hand om de människor som till exempel ordinerats fysisk aktivitet på recept och som i dag vänt sig till någon av Korpens grupper. Anna Sandell Skoggren tror att det kan uppstå sjukvårdskostnader om kommunen väljer att spara på folkhälsan.

I morgon tisdag fattar kultur- och fritdsnämnden beslut om anslaget till Korpen.

I år fick Korpen 150 000 kronor i kommunalt bidrag. När kultur- och fritidsnämnden samlas i morgon tisdag är förslaget i politikernas handlingar att organisationen skall få 25 000 kronor för 2010 års verksamhet.

Gutemarschen, Sockentrampen, Ringmuren runt - det är exempel på arrangemang som Korpen står för med hjälp av bidraget från Kommunen. Det är arrangemang som tillsammans i år lockat cirka 3 350 motionärer.

Det är just motionen, för folk som kanske inte pressar på gym, som Anna Sandell Skoggren inte vill se gå förlorad när kommunen sparar. Hon funderar på om beslutsfattarna vet vad de riskerar att mista genom besparingen på Korpen - och om de inser att det kan uppstå kostnader om det sparas på folkhälsan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".