Marianne Samuelsson. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland

Samuelsson utreder etik kring sexköp

Nu har Gotlands före detta landshövding Marianne Samuelsson börjat sitt nya jobb på finansdepartementet. Inom sitt nya uppdrag kommer hon bland annat att granska sin tidigare arbetsplats - länsstyrelsen.

Marianne Samuelsson, som numera kan titulera sig generaldirektör, ska utreda statliga myndigheters syn på sexköp. Bland myndigheterna som får svara på frågor finns landets länsstyrelser. Men trots att hon just lämnat landshövdingeposten vet hon inte om länsstyrelsen på Gotland har några särskilda etiska riktlinjer för till exempel sexköp.

- Jag är osäker på om vi har några framtagna riktlinjer, säger hon, men tillägger att länsstyrelsen på Gotland, liksom alla andra myndigheter är underställda de gällande nationella lagar som gäller.

Sedan 1999 har köp av sexuella tjänster varit förbjudet enligt svensk lag, men trots det vill  regeringen ha svar på vilka etiska riktlinjer myndigheterna har när det gäller sexköp.

I januari nästa år ska utredningen som Marianne Samuelsson leder vara klar. Vad hon ska göra efter det är ännu oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".