Länsrättens flytt

Fem anställda sägs upp

I februari nästa år flyttar länsrätten från Gotland till Stockholm. Förberedelserna innbär bland annat att fem personer varslas om uppsägning.

Länsrätten överprövar alla statliga och kommunala beslut på Gotland, till exempel skattemål och socialförsäkringsmål. Trots att flytten nu närmar sig fortsätter länsrätten att ta emot och handlägga nya mål, men de kommer sen att lämnas över till länsrätten i Stockholm.

Lagman Peter Freudenthal, som är chef för länsrätten på Gotland, är kritisk till sammanslagningen och var själv med i en gotländsk delegation som uppvaktade Justitieutskottet i våras för att länsrätten skulle få vara kvar på ön.

Men så blir det alltså inte, utan Sveriges 23 länsrätter slås ihop till 12. Anledningen till sammanslagningen är att regeringen vill effektivisera och specialisera länsrätterna som inte ska ha färre än 5 000 mål var om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".