Kraftiga kulturbesparingar 2010

Kultur- och fritidsnämnden har i dag beslutat om kraftiga besparingar inför 2010. Totalt sparar kultur- och fritidsnämnden 4,7 miljoner i sin budget för nästa år.

Kultur- och fritidsnämnden kommer att spara ungefär tio procent på vuxenkulturen och fem procent på barnkulturen.

Vissa institutioner har däremot sluppit sparbetinget - det gäller till exempel länsinstitutionerna - Gotlands museum, alltså Fornsalen, Länsteatern och Kulturföreningen Roxy.

Den moderata ordföranden Inger Harlevi säger att det finns ett eget kapital som kan användas om det skulle visa sig att besparingarna för vissa blir för stora och svåra. Hon håller öppet för att fritidsgårdar på ön kan komma att behöva mer pengar.

Besparingarna innebär bland annat kraftiga nedskärningar på motion- och friskvårdsorganisationen Korpen. 

I år fick Korpen 150 000 kronor i kommunalt bidrag, dagens beslut innebär att Korpen får 25 000 kronor för 2010 års verksamhet.

Gutemarschen, Sockentrampen, Ringmuren runt - det är exempel på arrangemang som Korpen står för med hjälp av bidraget från Kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".