Syftet är att färre ska dödas och skadas i trafiken, säger Vägverkets regionchef för Stockholm och Gotland Christer Agerback. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland

Sänkta hastigheter i november

Nu är det klart att de första hastighetsskyltarna med 80 kilometer i timmen ska börja sättas upp från den 10 november på Gotland. Den nya hastigheten kommer att gälla de flesta länsvägarna på ön.

Enligt Vägverket väntas hastighetssänkningen medföra färre dödsolyckor och  mindre utsläpp av koldioxid. Dessutom, hävdar Vägverket, att de lägre hastigheten innebär att det blir mindre buller längs vägarna.

De senaste sex åren har det, i genomsnitt, inträffat tre trafikolyckor med dödlig utgång på Gotland per år.

Kostnaden blir cirka en miljon kronor för de 1 000 skyltar som nu skall sättas upp före den 18 december i år.

På de vägar som skall behålla 90 krävs nu fria ytor på åtta meter utanför vägkant, utan träd, stenar och staket. Det arbetet har påbörjats enligt Vägverkets projektledare på Gotland, Kurt Palmgren.

Men hastighetsbegränsningen får också kritik.
Det är märkligt att Vägverket väljer att bromsa sig in i framtiden med sänkta hastigheter för att tillfälligt öka trafiksäkerheten istället för att utveckla och förbättra vägarna. Hade samma resonemang tillämpats av bilindustrin skulle vi i dag inte haft airbag, antisladd eller annan säkerhetsutrustning, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".