Längre krogöppet på grund av GGN

Länsrätten har beslutat att ge två restauranger i Visby tillfälligt förlängt öppethållande till klockan tre under natten mot söndag, med hänvisning till motorcykeltävlingen GGN.

Övriga krogar har tillstånd att hålla öppet till klockan 2, men Munkkällaren och Hamnplan 5 i Visby får nu hålla öppet och servera alkohol fram till klockan 3. Tillståndet gäller endast i morgon, lördagen den 31 oktober.

Orsaken är att ovanligt många människor väntas att röra sig i Visby innerstad i samband med motorcykeltävlingen Gotland Grand National. För att minska risken för störningar när krogarna stänger, har länsrätten gått med på att två krogar får hålla öppet en timme till.

Bara för några dagar sedan beslutade kommunstyrelsen att krogarna inte skulle få ha öppet till klockan 3. Motiveringen var att kommunen ansåg att det fanns risk för att kroggästerna då drack mer alkohol. Kommunen var också rädd för störningar i innerstan när gästerna lämnade krogen.

Krogarna vände sig då snabbt till länsrätten och överklagade beslutet. De tyckte bland annat att kommunens beslut var godtyckligt. Krogarna hävdade också, tvär emot kommunen, att det finns en större risk för störningar om alla kroggäster går hem samtidigt om alla krogar stänger 2.

Länsrätten valde i dag att gå på krogägarnas linje och bevilja Munkkällaren och Hamnplan 5 förlängt öppet till klockan 3. Beslutet motiveras med att det annars finns risk för ansamling av kroggäster utanför krogarna klockan 2.

Dessutom skriver länsrätten att de två aktuella krogarna ligger långt ifrån varandra varför störningarna inte väntas bli särskilt omfattande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista