Johan Kallum

"Alla måste hjälpas åt att klara olyckor"

Räddningstjänsten på Gotland klarar av en större brand eller olycka under två dygn, sen måste de få förstärkning från fastlandet.
Det visar kommunens nya Handlingsprogram för skydd och säkerhet.

Även om räddningstjänsten är en stor och viktig del av handlingsprogrammet så handlar det om hela kommunens förmåga att klara av olyckor och andra problem.

De gånger räddningstjänsten behöver hjälp är enligt kommunens säkerhetschef Johan Kallum stora bränder som den i Kräklingbo. Den gången fanns försvaret som en stor resurs på ön men trots det var det knappt att de klarade branden vid Torsburgen.

Idag måste de få hjälp från Stockholm och Jönköping som har tillräckligt med personal och brandbilar som skulle kunna komma hit, men det kräver ordentlig planering. En styrka måste vara här och jobba samtidigt som en styrka är på väg hit med båten och en annan är på väg hem igen.

Handlingsprogrammet för skydd och säkerhet gäller alltså inte bara Räddningstjänsten. Och helhetssynen på kommunen gör att även andra förvaltningar måste arbeta med att minska olyckor - som socialförvaltningens fixar-Malte för att minskar olyckfall bland äldre genom att till exempel hjälpa till att byta lampor och gardiner.

Trots att man på räddningstjänsten visste om att Gotland har ovanligt mycket olyckor bland äldre och barn så kunde de inte jobba med det enligt Johan Kallum, som tidigare var chef för räddningstjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista