alva

Ett kilo silver stals från åkernUppdaterad 15.15

Arkeologerna tror att skattplundrarna i Alva fick med sig drygt ett kilo med silvermynt. Av spåren i åkern tror arkeologerna att tjuvarna varit på plats vid två tillfällen under de senaste två veckorna.

Det var för två veckor sedan som arkeologer, vid en systematisk genomgång av gamla fyndplatser, upptäckte att någon grävt i den så kallade silveråkern i Alva. Här har tidigare gjorts silverfynd både på 1930- och 1950-talet.

När åkern nu på nytt genomsöktes av arkeologer hittades ytterligare 160 mindre silvermynt från 1000-talet.

Av spåren i åkern tror arkeologerna att tjuvar varit på plats vid två tillfällen under de senaste två veckorna och och att de kan ha fått med sig omkring 500 silvermynt från åkern i Alva.

Händelsen är nu polisanmäld. Det rör sig om grov brott mot fornminneslagen och där påföljden är fängelse i upp till fyra år.

-Det finns ungefär 1,5 miljoner fornlämningar och det går inte att ha polisbevakning på dem, säger Malin Blomqvist, enhetschef på Riksantikvarieämbetet.

Bara under de senaste två åren har minst ett 20-tal fornlämningar blivit plundrade på Gotland och mörkertalet är dessutom stort. För att få bukt med gravplundringarna, eller åtminstone förstå omfattningen samarbetar polisen, LRF och länsstyrelsen i Gotlands län för att kartlägga fornlämningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista