Kalkbrytning i Bunge överklagas

Svenska Naturskyddsföreningen vill att Högsta Domstolen river upp Miljööverdomstolens tillstånd till Nordkalks kalkbrott i Bunge. Naturvårdsverket överklagar också domen, men har begärt att få ytterligare tre veckor på sig att skriva sin överklagan av domen.

Naturskyddsföreningen vill att Högsta domstolen tar upp ärendet eftersom de anser att ett unikt område förstörs. De tycker också att tillståndet riskerar att urholka reglerna om naturskydd i miljöbalken, samtidigt som planerna att skapa en nationalpark på norra Gotland går om intet.

Föreningen säger i ett uttalande att "det är särskilt allvarligt att Miljööverdomstolen i sin dom felbedömt avvägningen av områdets riksintressen och tillämpningen av gällande EG-rättsliga regler, eftersom täkten skulle påverka så kallade Natura 2000-områden. Domstolens förhoppning om att de avsevärda riskerna för skador kan repareras senare genom korrigering av skyddsåtgärderna genom ett kontrollprogram saknar stöd i lag."

"Miljööverdomstolens dom innebar ett hårt slag för en unik svensk naturmiljö med kalkhälltallskogar, rikkärr och en lång rad sällsynta arter. Kungsörn, ängshök och nattskärror får söka sig andra platser att häcka. Gaffelfibblan, en växtart som bara finns på Gotland och Öland i hela världen, får en stor del av sitt utbredningsområde utplånat. De höga samlade värdena har fått Naturvårdsverket att föreslå en nationalpark i området. Om miljööverdomstolens beslut vinner laga kraft kommer Naturvårdsverket att få svårt att förverkliga sina planer på en nationalpark på norra Gotland. Kalktäkten i Bunge kommer att skapa ett 170 hektar stort dagbrott mitt i det värdefulla naturområdet."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista