Gravida får rätt till sjukpenning

Flera kvinnor som nekats sjukpenning under graviditet har vunnit mot Försäkringskassan i Stockholms tingsrätt och de får nu 50 000 kronor var i skadestånd. 
Gotländska Anna Hansson fick rätt i länsrätten när hon överklagade Försäkringskassans beslut att inte ge henne sjukpenning.

Tingsrätten anser att Försäkringskassan gjort sig skyldig till direkt tjänstediskriminering av kvinnor och därför är skyldig att betala skadestånd.

Enligt rätten har kassan inte lyckats visa att avslagsbeslutet om sjukpenning inte haft samband med kvinnornas graviditet och att även en icke-gravid person med motsvarande besvär skulle nekats sjukpenning.

Rätten anser att kvinnorna dels ska ges individuell kompensation för den kränkning som de har utsatts för, dels att skadeståndet ska sättas så pass högt att det verkar avskräckande.

"Härvid bör också stor vikt läggas vid att kränkningen avser en grundläggande mänsklig rättighet och att den som sådan ska betraktas som allvarlig", står det i domen.

Tingsrätten skriver också att diskrimineringen visserligen tycks ha varit oavsiktlig, men att det är rimligt att kräva av en statlig myndighet att den respekterar diskrimineringslagstiftningen med god marginal.

"I förevarande fall har diskrimineringen också skett under en period då kvinnorna redan på grund av graviditeten befunnit sig i ett utsatt läge", står det i domen.

Därför anser tingsrätten att 50 000 kronor vardera jämte ränta är ett skäligt skadestånd.

Försäkringskassan ska också ersätta diskrimineringsombudsmannens rättegångskostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista