garda

En frias för skolbranden

Svea Hovrätt friar en av de fyra pojkar som tidigare dömts för skolbranden i Garda i våras. De tre övriga döms för grov allmänfarlig vårdslöshet, till ungdomstjänst och ungdomsvård.

Det var i maj i år som de 16-åriga pojkarna tände eld på några tröjor på skolgården. Tröjorna las i en trälåda med lock. Pojkarna gick därefter därifrån utan att kontrollera branden, som ledde till att stora delar av Garda skola eldhärjades svårt.

Gotlands tingsrätt dömde alla fyra 16-åringarna för grov allmänfarlig vårdslöshet till ungdomstjänst i mellan 40 och 60 timmar. Det ändrar Svea Hovrätt, som friar en av pojkarna eftersom denne försökt släcka de tröjor som pojkarna tänt eld på. Pojken har därefter inte heller tagit någon aktiv del i händelseutvecklingen som ledde till att skolan började brinna.

De tre var lika delaktiga

Av de tre pojkarna döms två till 50 timmars ungdomstjänst. Den tredje döms till ungdomsvård. Hovrätten gör inte gör någon skillnad på pojkarnas delaktighet i brottet, utan anser att de alla på något sätt varit aktiva i de händelser som ledde till att skolan brann.

Frågan om hur stort skadestånd pojkarna ska betala för den skada de orsakat kommer att tas upp i en senare rättegång. Gotlands kommun kräver pojkarna på 1,3 miljoner kronor. Försäkringsbolaget Länsförsäkringar har inte kommit med skadeståndskrav än, men uppbyggnaden av Garda skola beräknas kosta över 30 miljoner kronor.

SKOLBRÄNDER

I fjol inträffade 512 skolbränder, varav drygt hälften var anlagda, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Och det är en rejäl ökning från 2007 då det var 439 bränder. Än så länge finns ingen tillgänglig riksstatistik för antalet skolbränder i år. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista