Lättare med kameraövervakning

Det kan bli lättare att få kameraövervaka butikslokaler. En statlig utredning föreslår att det ska räcka med en anmälan. I dag krävs särskilt tillstånd av länsstyrelsen.

Redan nu får butiksinnehavare övervaka inne i sina butiker efter en anmälan till länsstyrelsen. Men om man vill spela in och spara materialet krävs tillstånd. Utredningen om kameraövervakning, som lämnade sitt betänkande på onsdagen, föreslår att det i fortsättningen ska räcka med en anmälan.

Undantag görs för entréer och utgångar vid butikerna. Eftersom det även omfattar allmän plats, ska tillstånd krävas även i fortsättningen.

Krav från bankerna om att få lämna bilder från kameraövervakning vidare till andra banker och butiker avvisas av utredningen. Det ska även i fortsättningen skötas av polis och andra brottsbekämpande myndigheter. Bankerna får heller inte spela in ljud kontinuerligt i banklokalerna.

Utredningen föreslår en förenkling av lagstiftningen som rör kameraövervakning. Den regleras i dag både i kameraövervakningslagen och personuppgiftslagen. I fortsättningen bör allt samlas i kameraövervakningslagen, enligt utredningen.

Samtidigt undantar utredningen privat kameraövervakning från lagen. I dag regleras även sådan i lagen, men efterlevnaden och kontrollen är obefintlig, konstaterar utredningen.

En bestämmelse om skadestånd föreslås vidare. Den som bedriver kameraövervakning ska ersätta den övervakade för skada och kränkning av den personliga integriteten som skett i strid med lagen.

Datainspektionen (DI) föreslås bli den övergripande tillsynsmyndigheten, som ska ge råd och information till länsstyrelserna. DI föreslås också överta justitiekanslerns nuvarande roll som överklagandeinstans vid beslut om kameraövervakning.

Det skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista