ducker i bunge

Länsstyrelsen godtar kalkbrott

Länsstyrelsen överklagar inte miljööverdomstolens beslut om tillstånd för kalkbrytning vid Ducker i Bunge.
- För att vi ska överklaga bör det finnas principiella skillnader i domarna, anser tf landshövding Anders Granat.

Miljööverdomstolen har till exempel större tilltro till att tekniken kan lösa de problem som kan uppstå, skriver tillförordnade landshövdingen Anders Granat som motivering till länsstyrelsens ställningstagande.

Däremot har både Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen överklagat miljööverdomstolens beslut att tillåta kalkbrytning vid Ducker i Bunge.

Det blir nu Högsta domstolen som ska ta ställning till om ärendet är av principiell betydelse och kan prövas där eller om miljööverdomstolens beslut ska stå fast.

Nordkalk och kalkbrytningen

Det finländska bolaget Nordkalk, med cirka 1 350 anställda varav cirka 100 på Gotland, är den ledande producenten av kalkstensprodukter i norra Europa.

På norra Gotland bryts 2,5-3 miljoner ton högkvalitativ kalksten, nästan en fjärdedel av totalproduktionen. De främsta kunderna finns inom stål-, socker- och kemiindustrin.

Det planerade 170 hektar stora kalkbrottet vid Bunge intill sjön Bästeträsk beräknas ge 60 jobb i 25 år.

Täktområdet är riksintressant för både kalkbrytning och naturvård. En brytning riskerar enligt kritikerna att skada värdefulla Natura 2000-områden, äventyra vattnet i sjön (reservvattentäkt) och torrlägga omgivande marker.

Om kalkbrottet tillåts skrinläggs sannolikt Naturvårdsverket planer på en ny nationalpark vid Bästeträsk. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista