Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Moderaterna anser att kommunen ska avgöra frågor om strandnära bebyggelse

M vill att överklaganden ska kosta

Moderaterna på Gotland vill att det införs en avgift på överklaganden. En avgift som enligt förslaget den klagande skall få tillbaka om invändningarna vinner gehör. Avgiften skall däremot vara förverkad om klagomålet inte går igenom.

Förslaget ingår i partiets nya näringspolitiska program som presenterades på onsdagen. För dem som inte är mantalsskrivna på Gotland vill Moderaterna begränsa möjligheten att överklaga.

Det måste vara de lokalt förtroendevalda som har slutavgörandet i fråga om strandnära bebyggelse, anser Inger Harlevi och partiets ordförande på Gotland Gustaf Hoffstedt som vill ha beslutsrättigheter, snarare än pengar, från staten.

Hoffstedt säger att han blir sur som lokal politiker när han vill tillåta expansion - bebyggelse vid stranden till exempel eller flera våningar - och staten har invändningar.

-Det är direkt tillväxthämmande och då anser vi att istället för att begära ännu mera bidrag från staten så skulle faktiskt vår tillväxt gagnas bättre av att vi får tillåta Gotland att växa, säger Gustaf Hoffstedt.

I Moderaternas nya näringspolitiska program för perioden 2011-2014 finns också förslag på mer kommunal verksamhet i fristående, regi, kommunal fastighetsförsäljning till marknadspris och mer upphandling av tjänster som kommunen idag ger bidrag för.

Bidrag som "av hävd" utgår till Gotlands turistförening, Hushållningssällskapet m.fl. bör upphöra, anser Moderaterna. Istället bör kommunen definiera vilka tjänster kommunen har behov av (exempelvis turistinformation) och därefter upphandla dessa på en öppen marknad, står det i programmet.

Moderaterna vill vidare tona ner kommunens roll och bidrag till Tillväxt Gotland och införa en sorts "tjänstegaranti" på kommunal handläggning. Om den "maximala handläggningstiden överskrids skall den drabbade företagaren kunna få "skadestånd" från kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".