Lantbruksstöd på miljoner försenat

Utbetalningarna av olika lantbruksstöd är försenade. I slutet av oktober skulle miljöstöden ha kommit, men många många miljoner har fortfarande inte dykt upp på lantbrukarnas konton. Det kan betyda svåra ekonomiska följder för många av Gotlands lantbrukare.

På Gotland finns 1 800 mottagare av olika former av EU-stöd. Att pengarna nu försenats beror på den "blockinventering" som Jordbruksverket håller på med. Alltså en sorts kontroll av att kartan stämmer med verkligheten - att lantbrukarna sökt bidrag för rätt arealer. Den kontrollen har dragit ut på tiden - och därför har pengarna, som kommer från EU:s jordbruksfond, inte kunnat betalas ut.

Gösta Cedergren är länsstyrelsens samordnare för EU-stöden och han räknar med förseningar också för de gårdsstöd som brukar betalas ut före jul. För att läget inte skall bli för kärvt för lantbrukarna kommer länsstyrelsens handläggare att skynda på och ordna utbetalningar, kanske för små, för att lantbrukarna ändå inte skall stå helt utan ersättning.

Så här års förra året hade 54 miljoner kronor betalats ut till de gotländska lantbrukarna i olika sorters miljöstöd - till exempel betesmarksstöd, vallstöd, våtmarkspengar och stöd till ekologisk odling. De 54 miljonerna skall jämföras med årets 7 miljoner. Det är alltså många lantbrukare som nu förgäves tittar på sitt saldo och ser att kontot saknar de pengar som enligt planen skulle ha betalats ut nu i slutet av oktober.

Försenat hittills är alltså miljöstödet - det drabbar hundratals gårdar, men även de större pengarna - gårdsstöden - befaras bli försenade. Normalt brukar de ersättningarna betalas ut strax före jul - men det är förseningar att vänta också för de pengarna, tror Gösta Cedergren.

Gårdsstödet på Gotland är totalt drygt 200 miljoner, pengar som självklart kommer att märkas att de inte dykt upp hos de lantbrukarna. Gösta Cedergren hoppas att lantbrukarna skall lyckas hålla sig flytande i väntan på pengarna. Han räknar med att somliga kommer att behöva kontakta sin bank och diskutera lån, tillfälliga krediter för att klara det uppkomna läget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista