Regeringsbesked om gasledningen

Klockan 10.30 håller miljöminister Andreas Carlgren (C) en presskonferens med anledning av regeringens beslut om Nord Streams planerade gasledning i Östersjön.

Regeringens beslut att säga ja till Nord Streams planerade gasledning följer enligt Andreas Carlgren internationell rätt.

-Det är viktigt att gasledningen dras utanför den svenska ekonomiska zonen i Östersjön. Gasledningen är entydigt tillåtet enligt internationell rätt, säger han.

Enligt miljöministern har Sveriges synpunkter på ledningens miljöeffekter tillgodosetts efter 23 månaders behandling hos myndigheter och i kontakter med Nord Stream.

-Myndigheterna har haft full insyn, och ingen seriös svensk regering skulle så tydligt bryta mot internationell rätt genom att säga nej till gasledningen, säger han.

Han påpekar att alla stater har rätt lägga ut rörledningar i internationellt vatten och att kuststater inte får monopolisera sina områden, men att ett särskilt ansvar ska tas till miljön.

För att rörledningen ska kunna påbörjas krävs beslut i Ryssland, Finland, Danmark och Tyskland. Den finska regeringen väntas också ta beslut under torsdagen.

Andreas Carlgren betonar att ingen central myndighet har avstyrkt hela projektet.

-Därmed var ett ja till Nord Streams ansökan det enda möjliga beslutet, säger han.

Regeringen ställer en rad villkor för ledningsdragningen för att minska riskerna för skadlig miljöpåverkan i den ekonomiska zonen, inklusive kontinentalsockeln.

-Påverkan på Östersjöns miljö är enligt de nationella myndigheterna ytterst begränsad, och då under en kort tid i samband med anläggningsarbetet, säger Andreas Carlgren.

-Regeringen bedömer att den sträckning som Nord Stream ansökt om är förenlig med Sveriges förpliktelse att skydda och bevara den marina miljön, säger han.

Det rapporterar TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista