Ja till gasledning i Östersjön

Uppdaterad 17.20

Den svenska regeringen har beslutat säga ja till den omstridda gasledningen genom Östersjön. Men beslutet får kritik av den rödgröna oppositionen som tycker att regeringen fegat ur.

Enligt miljöminister Andreas Carlgren (C) följer regeringens beslut att säga ja till Nord Streams planerade gasledning internationell rätt.

-Det är viktigt att framhålla att gasledningen dras på internationellt vatten i den svenska ekonomiska zonen i Östersjön. Gasledningen är entydigt tillåten enligt internationell rätt, säger Carlgren.

Han anser att Sveriges synpunkter på ledningens miljöeffekter har tillgodosetts efter 23 månaders behandling hos myndigheter och i kontakter med Nord Stream.

-Myndigheterna har haft full insyn, och ingen seriös svensk regering skulle så tydligt bryta mot internationell rätt genom att säga nej till gasledningen, säger Carlgren.

Han påpekar att alla stater har rätt att lägga ut rörledningar i internationellt vatten och att kuststater inte får monopolisera sina områden, men att ett särskilt ansvar ska tas för miljön.

Gotlands socialdemokratiska riksdagsledamot Christer Engelhardt beklagar regeringens beslut. Han tycker det är fegt av regeringen att inte säga nej och är tveksam till hur bolaget kommer att uppfylla de krav som regeringen satt upp som grund för sitt beslut.

Han hoppas nu ändå att Gotland ska få en starkare och tydligare strategisk position i Östersjön och att öns strategiska läge i Östersjöregionen kan uppmärksammas på ett positivt sätt.

Christer Engelhardt tycker att sjöbevakningscentralen och flygplatsen i Visby kan utgöra en grund i ett strategiska viktigt arbete i Östersjöregionen.

Rolf K Nilsson, moderat riksdagsledamot från Gotland, är besviken. Han har bedrivit en lång kamp mot gasledningen och anfört såväl miljöskäl som säkerhetspolitiska skäl.
Han tror att den ryska östersjöflottan kommer att bevaka gasledningen vilket innebär en militarisering av Östersjön.

Kjell Skalberg (C), ordförande i tekniska nämnden i Gotlands kommun, säger att regeringens beslut inte är överraskande. Gotland berörs inte direkt av gasledningen, mer än att det kommer att öka trafiken i Slite hamn, som byggs om med pengar från Nord Stream.

Mattias Lundström (MP)  som är ledamot i tekniska nämnden i Gotlands kommun, beklagar regeringens beslut och tror att det kommer att få negativa följder för Östersjöns miljö, bland annat för fiskyngel vid Hoburgs bank.

För att rörledningen ska kunna påbörjas krävs beslut i Ryssland, Finland, Danmark och Tyskland. Även den finska regeringen beslutade under torsdagen att säga ja till gasledningen. 

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson hävdar att regeringen hade kunnat stoppa gasledningen om hårda miljökrav hade ställts.

-Regeringen har fegat ur och inte vågat ställa tuffa krav på företaget att ta fram ett landbaserat alternativ, säger han. Peter Eriksson pekar på att gasledningen inte bara påverkar miljön, den har också säkerhetspolitiska konsekvenser.
-Det här ger Ryssland möjlighet att använda energi som vapen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista