Små sparbanker slås ihop

Sparbankerna Gute och Gotland slås ihop. För bara några år sedan var de sex småbanker, som nu är två och alltså snart blir en. Lars Erik Winberg, vd för sparbanken Gotland säger att kunderna ställer större krav och det är dyrt för små banker med många av de tjänster som kunderna vill ha.

De tjänster som kunderna efterfrågar och som kostar för mycket för en liten bank att erbjuda är internettjänster, att kunna sköta de flesta av sina bankärenden över nätet helt enkelt. Men även bankkort, värdepappershantering och försäkringsförmedling är såna saker som blir väldigt dyra för en liten sparbank.

En gång i tiden fanns det en sparbank i nästan varje socken, men trenden har hela tiden gått mot större banker och i dag finns det tre sparbanker kvar på ön, men från och med juni 2010 kommer det att vara två, sparbanken i När och så Gute och Gotland som kommer att heta sparbanken Gotland.

Men Ulla Lena Eneqvist på sparbanken Gute, som tidigare var Garda-Lau, Dalhem och Kräklingbo, är ändå hoppfull om sparbankernas framtid. Och styrkan det är just det lokala.

Kontoret i Dalhem lägger ner och flyttar redan nästa vecka till Roma och Gardakontoret kommer att flytta till Stånga eftersom de ändå ligger så nära varandra. Tillsammans har de båda sparbankerna 12 heltidsanställda som alla kommer att vara kvar vid sammanslagningen.

Det är just att det blir dyrt med internettjänster och bankkort som gör att de två bankerna väljer att gå samman för minskat antal kunder har de inte sett, snarare tvärtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista