katthammarsvik

Hattstugan kan ta över Östersol

Bolaget bakom Hattstugan, dementhemmet i När, vill ta över driften av Östersol. Enligt Jane Lindell Ljunggren bildas i såfall vårdbolaget Hattstugan 2 för att ta hand om de gamla i det nya äldreboendet i Katthammarsvik - det som skall byggas när Östersol stängs.

Jane Lindell Ljunggren säger att de sedan 2001försökt att utöka Hattstugans verksamhet med dagvård och akut dygnsavlösning, men att de satsningarna inte kommit till stånd. Inom kort bygger de ut dementhemmet i När från åtta till tio platser.

- Kommer Östersol ut på offentlig upphandling vill vi vara med och räkna hem det, säger Jane Lindell Ljunggren.

Om däremot utvecklingsbolaget Nygarn tillsammans med Hattstugan hittar finansiärer för bygget håller hon öppet för att de båda lokala aktörerna kan bygga och sedan erbjuda kommunen ett äldreboende på "ramavtal" - plats för plats. Om Gotlands kommun inte tänker köpa alla platserna finns det kommuner på fastlandet som söker platser på särskilda boenden, säger Jane Lindell Ljunggren.

I början av nästa år evakueras de gamla från Östersol i Katthammarsvik och får flytta in på Klostergården i Roma istället. Äldreboendet Östersol skall stänga, utdömt av arbetsmiljöverket för sina trånga toalettutrymmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista