Tre häktade för skattplundring

Uppdaterad 17.30
Tre män häktades på fredagen misstänkta för skattplundringen i Alva tidigare i höst. En av männen sitter i styrelsen för en auktionsfirma som ägnar sig åt försäljning av gamla mynt.

De tre männen är alla bosatta på fastlandet, men två av dem äger fastigheter på Gotland. Fyrtiofyraåringen, som är från Stockholm, sitter i styrelsen för en auktionsfirma som ägnar sig åt försäljning av gamla mynt.

Polisen, som är förtegen, säger att det var uppgifter om ett föremål med koppling till silverskatten i Alva som bjöds ut till försäljning på Internet, vilket ledde till de nu misstänkta männen.

Häktningsförhandlingarna hölls med stängda dörrar, med hänvisning till förundersökningssekretess.

Fyrtiofyraåringen och fyrtiofemåringen är misstänkta för grovt fornminnesbrott och grov förberedelse för fornminnesbrott. Trettioåttaåringen är enbart misstänkt för förberedelse till grovt fornminnesbrott. De häktades häktades, på sannolika skäl, vilket är den starkare graden av misstanke. Männen själva nekar till brott. Åtal ska väckas senast den 20 november.

Det var i måndags som polisen och arkeologerna visade den åker i Alva som plundrats på en silverskatt. Arkeologerna beräknade att plundrarna fått med sig drygt ett kilo silvermynt.

- Det skulle vara oerhört glädjande om vi kunde fälla någon för fornminnesbrott, säger skattfyndsexperten Majvor Östergren i en kommentar för Radio Gotland till att det nu finns tre misstänkta.

Senast någon dömdes för fornminnesbrott på Gotland var 1991, då två tyska geologer med metalldetektorer hittade fornfynd vid Havor i Hablingbo. Männen greps när de skulle åka från Gotland. De dömdes till tre månaders fängelse.

Sedan dess har straffet för fornminnesbrott skärpts och maximistraffet är nu fyra års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista