Upphandling av Östersol "pausad"

Trots att det gått över två år sedan beslut fattades om upphandling av äldreboende i Katthammarsvik har kommunen inte genomfört någon sådan. Kommunen ser nu gärna ett lokalt initiatv, istället för att upphandla hela bygget offentligt.

Som vi berättat har utvecklingsbolaget Nygarn långt framskridna planer på ett nytt särskilt boende som de vill bygga intill det gamla.

Gustaf Hoffstedt (M) som är ordförande i socialnämnden ser helst att det blir Nygarn som får bygga de 30 platserna kommunen har beslutat skall ersätta Östersol.

-Det är ett spännande initiativ från deras sida och det är rimligt att de får den tid de behöver för att komma fram till om de kan lösa finansiering och andra praktiska frågor, säger Hoffstedt.

Om inte utvecklingsbolaget Nygarn dykt upp på arenan med sina planer på nytt äldreboende hade kommunen upphandlat på traditionellt sätt. Ursprungsplanen var ju att det nya Östersol skulle stå klart i Katthammarsvik senast i december nästa år.

Från Arbetsmiljöverkets sida är gamla Östersol utdömt. Det kostar kommunen stora böter - 7 miljoner - om verksamheten fortsätter, så de gamla flyttas till Klostergården i Roma nu i februari.

Socialnämnden beslutade redan i april 2007 om upphandling av bygge. Men den bollen sattes aldrig riktigt i rullning. Kommunen har väntat på att Nygarn skulle samla sina krafter och presentera sina planer.

Gustaf Hoffstedt vill inte säga att upphandlingen kring Östersol avbrutitis, den är mer "pausad", tycker han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista