Expert tror på fortsatta plundringar

Att tre personer är häktade för skattplundringen i Alva, får tyvärr nog inte så stor effekt, tror antikexperten och programledaren Peder Lamm, som själv ska hålla i en auktion för den firma där en av de misstänkta är styrelseledamot.

- Man ska naturligtvis jaga folk som förstör fornlämningar och stjäl fornfynd. Jag tror tyvärr att när marknaden finns är det svårt att komma åt det.

Hur allvarligt tycker man inom mynthandelsbranschen att det är med stölder och plundring av fornminnen?

- Ska man vara riktigt krass kan man ju säga så att nästan alla mynt har ju någon gång varit stulna. Det är svårt att säga varifrån de kommer.

Finns det något sätt att komma åt problemet då?

- Det gäller att få folk att förstå att fornfynd i sig inte har höga värden. Bara för att en sak är gammal är den inte i sig värdefull. Det stora värdet ligger i det historiska värdet och det arkeologiska värdet. När ringen eller beslaget försvunnit från sin originalplats har det inte längre samma värde.

Som Radio Gotland kunde avslöja på fredagen sitter en av de häktade männen i styrelsen för en auktionsfirma som ägnar sig åt försäljning av gamla mynt. Antikexperten Peder Lamm säger att han ofta brukar hyra ut sig som auktionsförrättare och ska själv hålla i klubban vid en auktion för just den här auktionsfirman. Men han säger att han inte har träffat dem eller är närmare bekant med firman.

- Det är vattentäta skott mellan de olika samlarområdena, där vapensamlare, frimärksintresserade, myntintresserade och så vidare har sina egna fanklubbar och auktionsfirmor. Respektive samlare går inte på de andra auktionerna. Jag känner väldigt lite till myntvärlden eftersom jag själv inte är myntsamlare.

- Den numismatiska världen i Sverige är en rätt liten värld, så det kommer nog snackas rätt mycket inom den gruppen.

Till Expressen säger Peder Lamm att han tänker ta kontakt med auktionsfirman för att diskutera sitt uppdrag för dem.

Polisen om utredningen

Efter att plundringen av åkern i Alva offentliggjorts fick polisen uppgifter om att ett föremål, som kunde misstänkas komma från åkern i Alva, var till salu på internet.

Personen som bjudit ut föremålet kunde identifieras och kammaråklagaren Mats Wihlborg fattade beslut om hämtning till förhör samt husrannsakan hos honom. Personen som bor i Helsingborg anhölls efter förhör, frigavs 5 november men misstankarna mot honom består.

Vidare uppgifter i ärendet ledde fram till att ytterligare tre män kunde anhållas för misstanke om grovt fornminnesbrott.

Hämtningarna till förhör har utförts på  Gotland men även i Stockholmsområdet, i Västmanlands län och i Uppsala län. 6 november häktades dessa tre män vid Gotlands tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för grovt fornminnesbrott alternativt förberedelse till samma brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista