när

Värdegrundspris till Hattstugan

Demensboendet Hattstugan i När får 2009 års värdegrundspris. Priset delas ut vid en ceremoni under "äldreomsorgsdagarna" i Stockholm nästa vecka av äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (Kd).

Hattstugan får dela värdegrundspriset med med ett annat boende - i Tärendö i Norrbotten. Priset består, förutom äran, för Hattstugans del av 15 000 kronor.

- Med priset vill man lyfta fram goda exempel inom äldreomsorgen. Genom en gemensam värdegrund har man plattformen för bra bemötande och genomtänkta arbetsmetoder, säger Elisabet Spjuth som är chefredaktör för tidningen Äldreomsorg som instiftat priset. 

I motiveringen till att Hattstugan får priset står bland annat att demensboendet lagt stor vikt vid att skapa ett hem med trädgård och möjlighet till ett rikt vardagsliv. Boendets förhållningssättgenomsyras av att alla ska få åldras med värdighet och att vården utgår från den enskildes behov.

Hattstugan är ett privat gruppboende för dementa. Ett litet boende. I dag vårdas åtta personer där - och de är elva fast anställda. Inom kort bygger Hattstugan ut - och kan ta hand om tio dementa.

Det är Gotlands kommun som förfogar över platserna och placerar personer med en utredd demenssjukdom där.

Hattstugan startade för 15 år sedan som ett alternativ till den offentliga demensvården. En titt i backspegeln visar på stor framgång för det lilla gruppboendet och dess personal.

Jane Lindell Ljunggren säger att hon inte vill att de gamla skall sitta "utan liv i ögonen" - och det är själva grunden för vården. De gamla skall leva - livet ut och vara med i vardagens göromål på hemmet.

Hattstugan har med åren fått ta emot ett antal utmärkelser för god demensvård och som personalvänlig arbetsplats.

Nu lägger de värdegrundspriset till meritlistan också.

Hattstugan har utvecklat sin egen modell för demensvården - och de delar med sig av sina kunskaper i kurser och seminarier. Jane Lindell Ljunggren är en flitigt anlitad föredragshållare och hon vet inte hur många tusen människor Hattstugan utbildat, runt om i Sverige, i sin syn på hur man tar hand om dementa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista