1 av 2
2 av 2

Krögare vill ha kvar uteserveringar

I måndags skulle uteserveringarna i Visby innerstad varit bortplockade för säsongen, men man kan fortfarande se serveringar stå kvar. En som låtit uteserveringen stå kvar i protest är krögaren Gabriel Sahlin. som vill att den kan stå kvar hela året som service åt rökarna.

Det är nu en bit in i november och den första snön har fallit i Visby. Ännu står vissa uteserveringar kvar. För Gabriel Sahlin på Gamla Masters handlar det om en tyst protest. Han vill att Gotlands kommun ska tillåta honom att ha kvar sitt trädäck med utemöbler som en service för de gäster som röker och vill ta med sig sin dricka ut och sitta på utemöblerna när det är dags för rökpaus.

I vissa andra kommuner kan man få tillstånd för uteservering året runt. I Stockholms stad kan tillstånd ges för upp till tre år. Men Gotlands kommuns riktlinjer säger att en uteservering inte får vara permanent alltså måste trädäck tas bort någon gång under året. Även om man kan ansöka om att få ha uteservering på vintern också men då är det bara tillfälligt för någon vecka åt gången.

Men det Gabriel Sahlin och också hans kollega Lennart Rosenlund på Munkkällaren, skulle vilja är att slippa ta ner, frakta iväg och sätta upp sina trädäck varje år eftersom de tycker att uteserveringarna behövs även på vintern. Det är också kostsamt tycker de, för Gabriel Sahlin som har ett 14 kvadratmeter stort trädäck handlar det om 12 000 kronor per år.

Gabriel Sahlin tycker att det milda klimatet också talar för att uteserveringarna ska få stå framme året om. Kommunens argument om snöröjning avfärdar han.

Enligt Anita Carlsson, ingenjör på tekniska förvaltningen, är det viktigt att det inte står tomma uteserveringar i Visby. Det ser trist ut om uteserveringarna står tomma i veckorna om ingen nyttjar dem, tycker hon.

Anita Carlsson säger att förvaltningen till viss del har lyssnat på krögarna genom att bland annat förlänga sommarsäsongen med sex veckor och sänkt hyran för vintersäsongen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista