högskolan på gotland

Fem nominerade till nytt studiepris

Snart är det dags att dela ut det nya studentstipendiet som delas ut för högskolestudier som haft betydelse för Gotland eller Östersjöområdet. Fem förslag har kommit in.

Bland de arbeten som lyfts fram finns flera historiska tillbakablickar.

En av de nominerade uppsatserna berättar om hur handelsområdet Skarphäll växt från 1970-talet fram till idag, nämligen genom ständiga undantag från detaljplanen på mark som egentligen avsatts som industriområde.

En annan nominerad uppsats handlar om hur handeln med begagande varor såg ut under 1800-talet då kvinnors konsumtion ökade, vilket skulle kunna visa att kvinnor tog en allt större plats i samhället.

Fornsalens roll under andra världskriget utreds i en tredje nominerad uppsats som bland annat undersöker hur skyddet av kulturhistoriskt värdefulla föremål gick till.

Den fjärde uppsats som  är nominerad handlar om nätverk inom turistbranschen och intresset för en färjeförbindelse till Lettland. Studien visar att gotlänningarna har en otidsenlig bild av Lettland. Ett förslag på ett öppningsevent för Varplöse Vattenpark finns också med bland projekten.

Det sista nominerade förslaget handlar om en uppsats om benskörhet och artros, sk ledförslitning. De sjukdomarna är vanligare på Gotland än i övriga landet och kan ha funnits i befolkningen länge. Uppsatsen utgår från undersökningar av skelettet hos medeltida människor och är ett samarbete med lasarettets röntgenavdelning.

Beslutet om vem som får det nya studentstipendiet tas av regiondirektören i Gotlands kommun och delas ut på kommunfullmäktige senare i år. Belöningen är på 8 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista