Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Miljöprofessor

Skäl att pröva Ducker i HD

Publicerat måndag 9 november 2009 kl 06.08
Jan Darpö, docent i miljörätt. Privat foto

Det finns flera skäl för Högsta domstolen, HD, att ta upp beslutet om Nordkalks stenbrott vid Ducker i Bunge till ny prövning. Det anser Jan Darpö som är docent i miljörätt vid Uppsala universitet.

Att Miljööverdomstolen själv var osäker på hur kalkbrottet kommer att påverka Natura 2000- områden i närheten är ett av skälen till att ge prövningsrätt för de som har överklagat domen anser han. Och Jan Darpö tycker också att det är problematiskt att Bäste träsk som kommunal vattentäkt inte prövades samtidigt som Nordkalks stenbrott.

Det innebär att den ena domen kan vinna laga kraft innan den andra frågan har avgjorts, och då förändras förutsättningarna när det gäller påverkan på vattnet på norra Gotland, något som varit en av de stora frågorna under prövningen.

Både Natura 2000 och vattentäkten är skäl till att HD ska överpröva frågan, enligt Jan Darpö, men då krävs det att någon av de som överklagat för fram just de argumenten.

Det var för en månad sen som Miljööverdomstolen sa ja till Nordkalks ansökan om ett nytt stenbrott, med motiveringen att kalkbrytningen är viktigare än att skydda naturen. Domen gav Nordkalk rätt att byta 2,5 miljoner ton kalk per år vid Ducker i Bunge i 25 års tid. Enligt bolaget är verksamheten under hela brytningstiden värd 20 miljarder kronor.

Men domen har överklagats av Naturvårdsverket och kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. Även Naturskyddsföreningen och flera andra föreningar har överklagat, liksom bofasta och sommarboende i området. Däremot valde länsstyrelsen på Gotland att inte överklaga.

Och beslutet i Miljödomstolen, som ger kommunen rätt att ta vatten ur Bästeträsk, det är något som medlemmar i Östra Gotlands Vattenråd skulle vilja överklaga, men de vet inte om de har rätt till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".