1 av 3
Apoteket på Skarphäll i Visby. Arkivfoto: Eleonor Svensson/SR Gotland
2 av 3
3 av 3
Receptarien Ulla Hörlin på apoteket Rosen på Skarphäll i Visby. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland

Kronan tar över tre apotek

Uppdaterat 15.15

Kronans droghandel köper apoteken i Klintehamn, Slite och på Skarphäll i Visby. Kronans droghandel ägs av sjukvårdsgrossisten Oriola och Kooperativa förbundet, som driver Coop.

Kronans droghandel köper 171 apotek runtom i landet, varav tre ligger på Gotland. De 171 apoteken har sammanlagt 930 anställda som följer med till den nya köparen.

Kronans Droghandel har verkat inom läkemedelsbranschen sedan 1907 och startades i Göteborg på apoteket Kronan med anor från 1600-talet.

Oriola-KD äger 80 procent av bolaget och ansvarar för verksamhetens framtida utveckling och KF äger 20 procent av bolaget. 

Personalen på apoteket Rosen på Skarphäll känner till bolaget sen tidigare och tycker att det känns tryggt att ha ett stort bolag i ryggen, men vet ännu inte riktigt vad det kommer att innebära.

Apoteken i Roma och Hemse kommer att säljas till småföretagare och det köpet är inte klart än. Apoteket på lasarettet och apoteket på östercentrum i Visby kommer att bli kvar i Apoteket AB:s ägo.

Apotekens nya ägare

Apotek Hjärtat
köper 208 apotek
med en omsättning på 7,1 miljarder kronor och 1 500 anställda.

Kronans Droghandel Retail AB 
köper 171 apotek
med en omsättning på 4,4 miljarder SEK och 930 anställda.

Medstop Holding AB
köper 62 apotek
med en omsättning på 3,1 miljarder SEK och 660 anställda.

Vårdapoteket i Norden AB
köper 24 apotek
med en omsättning på 1,4 miljarder SEK och 230 anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".