1 av 2
Visby hamn från Hällarna.
2 av 2
HSC Gotlandia 2. Foto: Destination Gotland

Felkonstruerade livbojar på färjor

Många livbojar ombord på färjor i svenska vatten är felkonstruerade och sjunker när de hamnar i vattnet. Felet upptäcktes vid en kontroll på en av rederiet Scandlines färjor i Trelleborg.

Det var en matros som reagerade på att en livboj var tung. När han vände den upp och ned rann det ut flera liter vatten ur ett hål som bildats och när den kastades i vattnet sjönk den, rapporterar Ekot.

Vid senare kontroll visade det sig att samtliga livbojar ombord hade liknande fel. Bojen tillverkas i Italien och finns enligt Ekots kartläggning bland annat ombord på en av Gotlandsfärjorna, som dock inte är i trafik för tillfället.

Jörgen Zachau på Transportstyrelsens sjöfartsavdelning säger till ekot att han tycker att det är fullständigt oacceptabelt med såna här livbojar.

Livbojen är godkänd enligt Europeiska säkerhetsföreskrifter och Transportstyrelsen kommer i dagarna att skicka en rapport till EU:s Sjösäkerhetsbyrå Emsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".