Färjetrafiken

Enhamnsalternativ utreds på nytt

Färjetrafik från Gotland till bara en hamn på fastlandet är fortfarande en möjlighet som utreds. Rikstrafiken är mitt uppe i sitt arbete med Gotlandstrafiken efter år 2015, och där tittar de på alla möjliga upplägg på trafiken.

Att bara köra till en fastlandshamn kan vara ett av alternativen, enligt Sara Lindkvist som arbetar med framtidens Gotlandstrafik på Rikstrafiken

Det är de undersökningar myndigheten gjort bland resenärer och andra som påverkas av trafiken som har öppnat för enhamnsalternativet.

Önskemålen om snabb och billig trafik blir nämligen lättast att ordna om trafiken går till en enda hamn på fastlandet. Även om det blir lite längre att köra på fastlandet, så är det ett billigare sätt att resa, enligt Sara Lindkvist på Rikstrafiken.

Förra veckan berättade vi här i Radio Gotland att trafikantrådet med kommun, myndigheter och näringsliv i spetsen skrivit till Rikstrafiken med krav på snabb och bra trafik till två fastlandshamnar även i framtiden. Och oron för ett enhamsnalternativ är alltså befogad.

Rikstrafikens senaste upphandling av Gotlandstrafiken gav Destination Gotland ett sexårigt avtal för färjetrafiken, från och med i år till och med år 2014. Men redan nu är myndigheten mitt uppe i arbetet med nästa upphandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".