Färjan i Oskarshamns hamn
Turistföreningen

Enhamnsalternativ inte realistiskt

Det tar dubbelt så lång tid med bil från Stockholm till hamnen i Oxelösund, jämfört med vägen till Nynäshamn, enligt en undersökning av Gotlands Turistförening.

 Turistföreningens utvecklingschef Mats Jansson har provkört vägarna till Nynäshamn respektive Oxelösund. Orsaken är att Rikstrafiken allvarligt funderar på att färjorna bara ska gå till en fastlandshamn i framtiden. Han har även provkört vägarna till Västervik och Oskarshamn för att se hur det är att köra till hamnarna där.

Mats Jansson är orolig för att turister i Mälardalen väljer bort Gotland om färjan inte går från Nynäshamn. Enligt honom brukar många låta bli att resa när det varit störningar i trafiken, trots att de har fått plats på Oskarhamnsfärjan. Särskilt svårt blir det att locka resenärer att åka till Gotland över en helg under lågsäsongen.

För gotlänningar som ska till Stockholm över dagen försvinner det en timme på förmiddagen och en timme på kvällen om färjorna bara går till Oxelösund.

Enligt Sara Lindqvist på Rikstrafiken som arbetar med färjetrafiken från år 2015 så är enhamnsalternativet sämst för godstransporterna.
För passagerarna är det både snabbare och billigare att köra bil jämfört med att åka färja, vilket uppges vara anledningen till att Rikstrafiken tittar på det alternativet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".