Fängelse för sexuellt utnyttjande

En 44-årig man från mellersta Gotland som åtalats, misstänkt för grovt sexuellt utnyttjande av underårig, har dömts till ett års fängelse av Gotlands tingsrätt.

Mannen döms för sexuellt umgänge med barn. Han döms också att betala ett skadestånd på 65 000 kronor till den sexuellt utnyttjade.

Skadeståndet skall betalas med ränta från november 1999. Det har alltså gått närmare tjugo år sedan övergreppen skedde.

Barnet utnyttjades sexuellt vid upprepade tillfällen när hon var i fem till åtta-årsåldern.

Den dömde har erkänt, vad han hellre kallar, "sexuellt ofredande" vid cirka fem tillfällen. Flickan har däremot vittnat om utnyttjande vid uppåt tjugo tillfällen.

För "sexuellt umgänge med barn" kan fängelse i högst fyra år dömas. Tingsrätten anser att det aktuella brottet är begånget långt tillbaka i tiden och att det är svårt att göra bedömningen av påföljd.

Tingsrätten anser dock att det är försvårande att den nu dömde missbrukat en förtroendesituation, att flickan varit mycket ung och haft svårt att värja sig. Det anses också försvårande att övergreppen pågått systematiskt under längre tid och att flera av övergreppen varit av allvarligt slag.

Tingsrätten slår fast att flickan genom övergreppen kränkts på ett allvarligt sätt, vilket också förorsakat henne betydligt lidande långt fram i tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".