Boende i Vall kan få kommunalt vatten

Det kan bli kommunalt vatten i Vall, där mark och vatten förorenats av utsläpp från impregnering vid den tidigare brädgården.  Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Gotlands kommun anser att det är dags att göra något för att skydda människors hälsa.

Miljö- och hälsoskyddsnämnen hade tidigare tänkt be länsstyrelsen att "förelägga" kommunen att ordna bättre dricksvatten till dem som fått sin mark förorenad av den tidigare brädgården.

Men efter löften från tekniska nämnden anser miljö- och hälsoskyddsnämnden att länsstyrelsen kanske inte behöver ingripa.

Enligt miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande, Mats-Ola Rödén (FP) tänker tekniska nämnden begära tilläggsanslag på runt 2,5 miljoner för att kunna dra kommunalt vatten till Vall.

Sågverksamhet och impregnering av virke har pågått vid Hardings i Vall sedan 1950-talet. Marken  är kraftigt förorenad, liksom grundvattnet och det kan vara farligt att dricka vattnet.

Kommunalt vatten bör minst dras fram till de fastigheter som är påverkade eller riskerar att påverkas av förorenat vatten, anser miljö- och hälsoskyddskontoret. När man ändå drar fram vatten så kan det övervägas att dra fram kommunalt avlopp samtidigt, anser kontoret.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har sedan 2006 försökt få området sanerat på bekostnad av dödsboet och arvingen till brädgården, men miljödomstolen har slagit fast att det inte är lagligt att utfärda ett sådant betalningsföreläggande.

Nu kan det trots allt bli kommunen som kommer att ordna vattenfrågan för de boende i området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".