Ryftes i Fole. Flygfoto: Gunnar Britse
Fole

Nu börjar saneringen vid Ryftes

Grönsaksföretaget Ryftes i Fole sätter i gång saneringen av förorenad mark i dag torsdag. Det handlar om ett område på 80-100 kvadratmeter som skall grävas bort, ner till 1,5 meter.

Arbetet leds av företaget PentaCon och beräknas ta ungefär två veckor.

Det var i somras som det avslöjades att Ryftes förorenat mark med bekämpningsmedel, när spruttanken på en ogrässpruta rengjorts vid ett grusupplag.

Den jord som nu grävs bort kommer att fraktas till Ragn-Sells kretsloppsanläggning utanför Stockholm. När den förorenade jorden är borta kommer kontrollprover att tas i marken för att det inte skall finnas några rester av bekämpningsmedel kvar.

Miljö- och hälsoskyddskontorets miljöstrateg Claudia Castillo säger till Radio Gotland att det inte skall vara några problem att återställa marken.

För att kontrollera att inte vattnet är skadat kommer flera grundvattenrör att sättas ut runt den plats där det hittats rester av bekämpningsmedel i vattnet. I ett av de vattenprover som tagits 75 meter söder om det förorenade området fanns rester av bekämpningsmedel.

Under de kommande månaderna kommer flera analyser att göras av vattnet i rören.

Proverna upprepas för att undersöka hur långt i grundvattenriktningen föroreningarna kan ha spridit sig.

Tanken är att den utgrävda ytan skall fyllas med ny jord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".