1 av 2
2 av 2

Madonnor kan få flytta hem

Föremål från gotländska kyrkor som överlämnats till Gotlands museum, Fornsalen, kanske egentligen tillhör sockenkyrkorna. Det har den stora inventeringen av kyrkoinventerier visat.


Kyrkoantikvarie Joakim Hansson tycker det är viktigt att det hela nu utreds så att föremålen får sin rätta ägare. 

På Gotlands museum förvaras idag hundratals föremål från de gotländska kyrkorna, madonnor, krucifix, altartavlor, kärl och även en hel del textiler. Framförallt är det föremål från medeltiden som deponerats eller sålts till Gotlands fornvänner och museumet.

Men dilemmat är alltså att vissa av dessa kulturskatter kan ha sålts eller skänkts av församlingarna utan tillstånd från staten, något som krävdes redan på mitten av 1800-talet.

Frågan är då vad som händer med de gamla kyrkoföremålen som har förvarats i Gotlands museums samlingar, om det visar sig att flera av föremålen ägs av sockenkyrkorna och inte av museumet? Kommer föremålen att flyttas tillbaka till kyrkorna?

Men kyrkoantikvarie Joakim Hansson tror inte att museet töms, utan säger att det finns så mycket föremål att det räcker till alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".