Vaccinet har begränsad hållbarhet säger distriktssköterskan Maria Ahlmark

Nu är riskgrupperna vaccinerade

Vaccineringen mot svininfluensan av gravida och riskgrupper är nu i princip avklarad på Gotland. Och det har hänt att andra som hört av sig till vårdcentralen har fått bli vaccinerade med de restdoser som funnits kvar sent på dagen, trots att de inte tillhör någon riskgrupp.

Så har man till exempel gjort på vårdcentralen i Hemse för att slippa slänga vaccin på grund av att hållbarheten är begränsad, säger distriktssköterskan Maria Ahlmark. När vaccinet blandats till och dragits upp i sprutor håller det bara 12 timmar.

Enligt nya rekommendationer från Läkemedelsverket och Socialstyrelsen ska nu även barn mellan sex månader till tre års ålder vaccineras mot den nya influensan.

Barnhälsovårdsöverläkaren Anna Levin hoppas att de första barnen i den gruppen ska börja vaccineras via barnhälsovården under vecka 48. Just nu vaccineras skolbarn via skolhälsovården och under vecka 48 startar massvaccineringen av den övriga befolkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".