Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kakor och pasta av gammal säd

Publicerat fredag 13 november 2009 kl 18.04

Fyra ursprungliga gotländska sädesslag har i dag testats av mat- och näringsexperter. De äldre sädesslagen har högre näringsinnehåll och det gör att odlarna kan ta mer betalt vid försäljning i framtiden.

Enligt lantbrukaren Curt Niklasson kan det vara svårt att odla de äldre sädesslagen på annan plats än Gotland - de mår bäst på öns jordar. Men det är inte helt enkelt att odla sädesslag som Dinkel som har skalen kvar när det ska sås.

Näringsexperten Lisa Wickström arbetar med projektet Gutekorn som provar vad de gamla sädesslagen går att använda till, som kakor, pasta eller kroppkakor.

– Det blir väldigt mycket goda grejer, säger Lisa Wickström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".