visby flygplats

Kabelbrott stoppade flyglandningar

En avgrävd kabel på Visby flygplatsområde har orsakat flygförseningar den här morgonen. Kabelbrottet släckte inflygningsljusen och hindrade då alla flyg från att landa.

Kabelavbrottet varade mellan klockan 8.25 och 9.00.

Om banljusen slocknar kan piloterna ibland ändå landa genom "instrumentflygning" - om de har bra sikt. Men morgonens dimma gjorde alla landningsförsök omöjliga utan fungerande banljus.

Det pågår grävarbeten i den södra delen av flygplatsområdet, i höjd med den gamla terminalbyggnaden, vid nuvarande flygmuseet i Visby. På måndagmorgonen grävdes, för flygplatsen viktiga, kablar av under dessa arbeten. Enligt uppgift till Radio Gotland var det som inte fungerade efter brottet så kallade "look a lizers" - inflygningshjälpmedel.

Det var fem inflygande plan som hindrades att komma ned på Visby flygplats. Gotlandsflygs från Bromma och Ängelholm, Skyways från Arlanda, Direktflyg från Norrköping samt "tidningsplanet". Flyget från Ängelholm tvingades gå till Bromma för att tanka, eftersom bränslet riskerade att inte räcka för att cirkla ovanför Visby i väntan på fungerande banljus, eller sikt i dimman.

Grävningarna görs på entreprenad på uppdrag av Luftfartsverket för att säkerställa driften på flygplatsen. Den södra delen har "knoppats av" och med nya ägare där vill Luftfartsverket ta bort det som ligger i marken där och ordna nytt inom sitt eget område.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".