Gotland missar rehabiliteringsgaranti

Gotland kan förlora statliga pengar som skulle ha använts för rehabilitering av patienter med smärta i rygg och axlar, eftersom sjukvården inte utnyttjat möjligheten, enligt en rapport från organisationen Sveriges kommuner och landsting.

Tillsammans med Halland utnyttjade Gotland bara en tredjedel av pengarna i rehabiliteringsgarantin under årets tre första kvartal och vid årsskiftet riskerar de att gå miste om miljontals kronor som då går till andra landsting.

-Anledningen till att Gotland och Halland inte utnyttjat mer av pengarna är att främst att dessa två landsting inte har så mycket multimodal rehab, men de planerar både att öka tillgången i vården och upphandla, säger Anna Östbom, avdelningen för vård och omsorg på SKL, till TT.

Rehabiliteringsgarantin

Totalt har regeringen avsatt 560 miljoner kronor i år och 960 miljoner 2010 för rehabiliteringsgarantin. Pengarna fördelas utifrån befolkningsstorlek.

Om ett landsting inte lyckas genomföra tillräckligt med insatser och inte gör av med sina avsatta pengar får de landsting som genomfört fler insatser dela på dessa pengar. Gotland och Halland hade endast utnyttjat 31 respektive 26 procent av rehabiliteringspengarna under de första tre kvartalen, och räknar inte med att göra av med sina pengar för i år.

Blekinge, Jämtland, Västmanland och Västra Götaland hade efter tre kvartal redan utnyttjat hela det tilldelade beloppet för 2009 och rehabiliterat betydligt fler patienter än de fått pengar för. De är därmed bland de landsting som kan ligga bra till för att ta del av eventuella pengar som andra landsting inte utnyttjar.

Rehabiliteringsgarantin går ut på att patienter med värk i rygg, nacke eller axlar eller lindriga depressioner ska få bättre tillgång till medicinsk behandling och rehabilitering. Dessa diagnoser utgör omkring hälften av alla sjukskrivningar. Depressioner ska behandlas med kognitiv beteendeterapi och värk ska behandlas med så kallad multimodal rehabilitering. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".